Tips

Een Porto citytrip plannen is kinderspel. Goedkope vluchten boeken, een hotelkamer regelen en het aftellen kan beginnen. Eenmaal ter plaatse is het de bedoeling om bezienswaardigheden te bewonderen. Op deze pagina formuleren we tal van tips. Algemene zaken die ter plaatse van pas kunnen komen. Weet dat de volgorde willekeurig is en dat niet alle tips bruikbaar zullen zijn, maar sommigen zijn van goud waard en zullen de trip positief beïnvloeden. We raden je dus zeker aan om deze pagina eens door te nemen alvorens te vertrekken richting Portugal

Bruikbare Citytrip Porto Tips

  • Oordopjes kunnen zeker bruikbaar zijn. Porto ligt aan zee en een hoop zeemeeuwen teisteren de stad. Die vogels maken herrie, veel herrie. Mits wat ongeluk is het dak van je hotel een verzamelplek voor die vogels en dan zit een goede nachtrust er niet in. Een setje simpele oordopjes kunnen dit probleem verhelpen. Overigens raden ze af om de vogels (zeemeeuwen en duiven) te voederen. Ze kunnen nogal agressief uit de hoek komen. Een setje oordopjes is gauw vergeten.
  • De gemakkelijkste manier om van de luchthaven van Porto richting het centrum te pendelen is per metro. Aan de luchthaven is een metrostation en binnen de 30 minuten sta je in het centrum. Koop een herlaadbare kaart aan en selecteer een rit naar Zone 4. Voor iets meer dan €2 maak je de verplaatsing. Eventueel kun je ook reeds een tweede rit opladen (centrum -> luchthaven). Er bestaan ook dagkaarten en weekkaarten. Ben je van plan om vaak gebruik te maken van het openbaar vervoer, dan kan dit interessant zijn. Porto is een echte wandelstad en alle hoogtepunten bevinden zich op wandelafstand. Slechts voor enkele zaken raden we een ritje met de bus/metro aan.
  • Porto is een toeristische trekpleister. Aan accommodaties is er dus geen gebrek. Wij hebben goede ervaringen met Hotel Quality Inn Praça da Batalha. Gelegen aan de belangrijkste winkelstraat van de stad en op zo’n 500 meter van het station. Het ontbijt met vers fruit was een heerlijke start van de dag. Dit is uiteraard slechts één hotel. Voor elk budget is er wel wat te vinden.
  • Livraria Lello in Porto staat gekend als één van de mooiste boekhandels ter wereld! Het spreekt voor zich dat het er dan ook altijd druk is. Een ticket om de boekenwinkel te bezoeken kost 5 euro. Dit bedrag krijg je als korting indien je beslist om een boek te kopen. Probeer het bezoek tussen 14u en 16u te plannen. De Portugese toeristen eten dan normaal en dan is het in het beste geval iets minder druk in de winkel. Op die manier kun je misschien nog de perfecte foto maken van de beroemde ‘Harry Potter trap’.
  • In een vreemde stad een goede eettent vinden is altijd een beetje gokken. Er zijn namelijk een hoop tenten, maar het is niet altijd even gemakkelijk om kwaliteit te vinden. Tegenwoordig bestaan er een hoop websites alwaar het mogelijk is om vlug even te kijken wat er precies wordt geserveerd tegen welke prijs. Het is altijd leuk om tijdens een trip naar een vreemde stad lokale producten te proeven. Pizza’s, hamburgers en frieten zijn altijd een optie, maar het biedt niet echt meerwaarde aan de trip … Tenzij je samen met het reisgezelschap meer dan 20 kilometer hebt zitten wandelen doorheen Porto en je snakt naar vetten en suikers. Zoek op voorhand wat leuke, betaalbare adresjes op. Vaak is het mogelijk om te selecteren op prijs. Porto is in vergelijking met Nederland en België best goedkoop indien we spreken over drinken en eten.
  • Koop (of leen) een kleine reisgids en draag deze altijd bij je tijdens de trip. Informatieve sites hebben de reisgidsen wat verdrongen, maar ze komen nog steeds van pas tijdens een stedentrip. Aan de oevers van de Douro kun je even pauzeren en het stelt je in staat om wat informatie door te nemen. We zeggen niet dat het nodig is om data van buiten te leren, maar wat randinformatie omtrent bepaalde bezienswaardigheden zorgen voor een leukere ervaring.
  • Porto is eerder aan de kleine kant. Het historische centrum werd in twee dagen wel ontdekt. Eventueel kan men nog een uitstap richting Braga en/of Guimarães plannen. Ook de stranden zijn niet ver weg van het centrum. Daar kan men tijdens de warme zomermaanden verkoeling opzoeken. Twee hotelovernachtingen volstaan dus. In het beste geval combineer je de trip met een uitstap richting Lissabon. Twee prachtige Portugese steden tijdens één trip. Onze boodschap: boek 5 nachten. Eerst richting Porto, daar twee dagen vertoeven en nadien drie dagen naar de hoofdstad. Zo hoef je de vraag: ‘Porto of Lissabon ?’ niet te stellen en je bent dan in staat om zelf een antwoord te formuleren.
  • Bij slecht weer moet men noodoplossingen bedenken. In de stad zijn er een aantal binnenactiviteiten. Er zijn meerdere shoppingcentra, ook één van de vele wereldberoemde portkelders bezoeken is een leuke binnenactiviteit, uitgebreid tafelen en een markt bezoeken behoort ook tot de mogelijkheden indien het buiten regent. De Marcado de Bolhão is de markt van Porto. Helaas moet men het tijdelijk stellen met een minder leuke markt. De originele markt is aan een grondige renovatie toe en zal pas in 2020 zijn deuren openen. Een tijdelijke markt kan men vinden vlakbij een shoppingcentra.

Uw stedentrip richting Porto

Na het doornemen van deze Porto tips is het hoogtijd om zelf een tripje te plannen richting de Portugese stad. De beste manier om een stad te ontdekken is door ze zelf heen te trekken. Tegenwoordig hoeft reizen helemaal geen fortuin meer te kosten. Vliegtickets kun je vaak voor minder dan €100 (ja, heen en terug!) op de kop tikken en ook een standaard hotel is best betaalbaar. Daarbovenop komt nog eens dat Portugal niet duur is (dit in tegenstelling tot bepaalde grootsteden alwaar de toerist letterlijk wordt uitgebuit). Veel succes tijdens de porto stedentrip en hopelijk hebben bovenstaande tips hun nut bewezen.